okehhhh loook di bwhh nieyy ye KUIH KASWI kite nieyy :
KUIH KASWI GANDUM
Bahan-bahan :
- 1 cawan gula
- 1 cawan gula merah
- 5 cawan air
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1/2 cawan tepung beras
- sedikit garam
- 3 sudu besar air kapur
- Daun pandan
- acuan kuih lompang yang disapukan dengan sedikit minyak masak supaya tak melekat
- Kelapa parut + garam
Cara-cara :
- -->Gunakan 2 cawan air untuk memasak gula pasir, gula merah dan daun pandan..
- -->Masak hingga gula larut, Ketepikan.Ayak semua tepung.
- -->Tambahkan selebih 3 cawan air ke dalam bancuhan air gula.
- -->Masukkan air kapur
- -->Tapis air gula ke dalam tepung - Gaul rata.Tapis bancuhan tepung untuk mengelakkan dari berketul
- -->Kacau seketika di atas api yg kecil supaya kelihatan agak pekat tapi jangan sampai bertukar menjadi kanji, sentiasalah di kacau guna whisk dlm 3 minit.
- -->Sapu acuan dengan minyak masak supaya kuih mudah dikeluarkan.
- -->Kukus acuan dahulu tanpa isi.
- -->Tuang bancuhan tepung dalam acuan dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
- -->Sejukkan kuih baru dikeluarkan dari acuan.
- -->Lastly kluarkan kuih tadi dari acuan then gaulkan Kelapa+garam tadi..bolehhlaa nyaappp o__O....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan