Sabtu, 6 Julai 2013

KEK CHOCOLATE HITAM MANIS O___o

yeaahhhh......dah 2,3 minggu mengidam nk mkn kek chocolate niey,hurmm nk pegi beli mlas..membazir plk beli mhal2 last-II bkn mkn mane sngt pon....then dok usha-II resepi dekat google nieyy...jumpee lah jgk resepi KEK MOIST CHOCOLATE KUKUS HITAM MANIS "hitam manis tuhh saje jer tambah" hehehehhe.... Seriously sedap jugaklaa wlaupun first trial buat kek nieyy..kalau xsdap xkan abis kan kek yg kite buat 2,hahaha.......
nyammm....nyammmmm....okehh saje nk penuhkn koleksi dekat my blog niey, nisa nk share ckit resepi KEK MOIST CHOCOLATE KUKUS HITAM MANIS O___o niey okeyhh :

" tak sempat nak snap yg seloyang tuhh..abis d'sapu.. yg niey jer laaa sempat pun O____o"


BAHAN-BAHAN :
1) tepung gandum
2)  cawan gula perang *
3) Serbuk koko (brand Van Hauton)*
4) Susu pekat manis*
5) Susu full cream (Dutch lady)*
6) Soda bikarbonat
7) Baking powder
8) Minyak masak*
9) Butter
10) 3 biji telur+1 sudu teh Essence vanilla- dipukul sehingga berbuih guna whisk


CARA-CARA :

  1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api kecil sehingga licin." Tak payah sampai   menggelegak".
  2. Satukan dgn telur+Essence vanilla yg di pukul tadi dgn whisk. Gaulkan tepung gandum+Soda  bikarbonat+Baking powder ("semua bahan-II ni di ayak dulu taw") & campurkan sedikit2 kacau guna whisk sehingga sebati..
  3. Masukkan ke dlm Loyang yg di sapu butter or minyak. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.  
 " okey kek dah siap seterusnya kita buat topping dye pulak,nak bg nmpk kek 2 btol2 moist"
          
       CARA-CARA : 
  • 2 sudu butter + 1 bar chocolate masakan @ serbuk koko 1 cawan + setengah cawan susu pekat manis.
  •  masak semua bahan-bahan niey sampai sebati,@ guna  kaedah "double boiler" pun boleh then salut atas kek tadi.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan